Frågor och svar om anslutningen till Sydvatten
Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar kring anslutningen till Sydvatten. Hittar du inte svar på din fråga, är du välkommen att kontakta vår kundservice på: 010 – 490 97 00.
Här har vi sammanställt vanliga frågor och svar kring anslutningen till Sydvatten. Hittar du inte svar på din fråga, är du välkommen att kontakta vår kundservice på: 010 – 490 97 00.
Du får nu dricksvatten från sjön Bolmen och vattnet får därmed en annan sammansättning. Några saker att tänka på:
När vattnet kommer tillbaka efter att ha varit avstängt kan det bli luft i ledningarna och missfärgat vatten. Spola kallvatten i flera kranar tills vattnet är klart igen innan det används. Missfärgningen är generellt sett ofarlig, men vi rekommenderar för säkerhets skull att inte använda det till mat och dryck. Missfärgat vatten kan också missfärga tvätt. Kontakta oss om missfärgningen inte försvinner efter en rejäl spolning i alla kallvattenkranar. Läs mer om råd kring missfärgat vatten.
Om missfärgningen inte försvinner efter en rejäl spolning i alla kallvattenkranar, gör så här:
Om ditt vatten luktar eller smakar konstigt råder vi dig att spola kallvatten i alla dina kranar i minst 30 minuter. Läs mer här. Kvarstår problemen ska du kontakta vår kundservice på: 010 – 490 97 00.
Ja. För dig som har fiskar och vattenlevande organismer som tar sitt syre direkt ur vatten kan det vara av intresse att kontrollera de parametrar som är av vikt för akvarier. För frågor kontakta vår kundservice på: 010 – 490 97 00.
För dig som ska anslutas finns det en del saker att tänka på:
Håll koll på https://www.nsva.se/driftinformation/ för senaste information.
De områden som ansluts i etapp 1 är:
Västra Karup kommer i detta skede inte att anslutas till Sydvatten utan vattenförsörjningen kommer att fortgå som tidigare. Anledningen är både ekonomisk och teknisk. En eventuell anslutning av Västra Karup skulle kosta flera miljoner och dessa pengar är bättre att lägga på förstärkning av befintligt system.
Beroende på var du bor och vilket ledningsnät du är ansluten till idag kan du och din granne få olika dricksvatten i kranen. Anledningen till detta är ledningsnätets uppbyggnad. Det är gammalt och byggdes upp utifrån de förutsättningarna som fanns då. Uppdelningen kring vem som blir ansluten och inte, görs strategiskt för att få omsättning i ledningarna. Du som blir ansluten kommer få mer information från oss på NSVA. Vi reserverar oss för eventuella förändringar. Har du fler frågor om vem som blir ansluten i etapp 1 hänvisar vi till vår kundservice på: 010 – 490 97 00
För att lösa den framtida vattenförsörjningen har Båstads kommun beslutat att ansluta en stor del av den södra sidan av kommunen till dricksvattenproducenten Sydvatten (men du kommer fortfarande vara kund hos NSVA, mer information om detta på nästa fråga).
Båstads kommun har idag egen vattenförsörjning från ett antal grundvattentäkter i kommunen. Dagens situation är ansträngd med bitvis lågt tryck i ledningsnätet och stora svårigheter att klara de mest intensiva sommardagarna, vilket i sin tur innebär att bevattningsförbud ofta måste sättas in. Det ställs dessutom allt högre krav på dricksvattenkvaliteten samtidigt som täkterna utsätts för större påverkan från omgivningen. På grund av detta har Båstads kommun beslutat att ansluta en stor del av södra sidan av kommunen till dricksvattenproducenten Sydvatten. Läs mer om projektet
Anslutningen innebär en utbyggnad av ledningsnätet i Båstads kommun för att ta emot och distribuera vattnet från dricksvattenproducenten Sydvatten till de södra delarna av kommunen. Abonnenterna kommer efter inkoppling att få dricksvatten från sjön Bolmen i Småland. Du kommer alltså fortfarande vara kund hos NSVA, men ditt vatten kommer istället komma från Bolmen som bereds i Ringsjöverket som ägs och drivs av Sydvatten. Från Ringsjöverket levereras sedan vattnet till anslutningspunkter i varje delägarkommun, i Båstad kommun ansvarar NSVA för detta. Läs mer om hur dricksvattenförsörjningen funkar
Båstad kommun har utrett vattensituationen i Båstad flera år. 2015 beslöts kommunfullmäktige att delägarinträde till Sydvatten skulle ske för att trygga behovet av kapacitet och kvalitet för försörjning av vatten till kommunens södra delar. I kommunfullmäktige i december 2017 beslutades att godkänna avtalet om delägarinträde i Sydvatten.
Ledningen kommer att läggas på plogfritt djup och det kommer inte att tillkomma nya restriktioner gällande användande av bekämpningsmedel. Vi kommer att reparera eventuella skador och återställa åkermarken till befintligt skick så långt det är möjligt. Eventuella oförutsedda skador kommer fastighetsägaren att ha möjlighet att få ersättning för i efterhand. Brunnar placeras så långt det är möjligt och rimligt så att de ej utgör hinder för brukande av marken.
Själva anslutningen är en komplex process, särskilt slutfasen. Då spolas bland annat ledningarna och just det momentet kan variera i tid. Anslutningsdatum beror på när provsvaret på dricksvattenkvaliteten är godkänt. När det är dags för inkoppling kommer NSVA att skicka ut ett vykort till er som får nytt vatten i kranen och via sms om du har registrerat ditt mobilnummer.
Du kan även hålla dig uppdaterad och besöka https://www.nsva.se/driftinformation/
Anslutning för etapp 1 gjordes den 22 mars 2022.
Som en del i att säkra den framtida vattenförsörjningen i kommunen, har Båstads kommun beslutat att ansluta en stor del av södra sidan av kommunen till dricksvattenproducenten Sydvatten. Det innebär att dessa delar av kommunen kommer få vatten från sjön Bolmen. Anslutningen innebär dock inte att man kopplar på sig på en outtömlig vattenkälla utan en del av ett större system, så begränsningar kan komma att uppstå.
Bevattningsförbud har införts i andra NSVA-anslutna kommuner under mycket torra vårar och somrar. De senaste åren har klimatförändringarnas påverkan märkts allt tydligare. För att säkerställa tillgången till rent vatten även i framtiden behöver vi alla övergå till en mer hållbar vattenanvändning.
Oavsett om du ansluts eller inte, så behöver vi alla ta vara på vårt värdefulla vatten. Läs mer om hållbar vattenanvändning och spara vattentips.